EPDM dak aanleggen stappenplan

EPDM dak aanleggen stappenplan

EPDM als duurzame dakbedekking

EPDM is een dakafdichting voor een plat dak van synthetisch rubber waarbij de letters staan voor Ethyleen, Propyleen en Dien Monomeer. Dit vormt een dunne laag, waterdicht rubber en is milieuvriendelijk en duurzaam. Het heeft een lange levensduur en kan niet gaan rotten. EPDM kan op diverse ondergronden worden aangebracht zoals hout, staal, beton en isolatieplaten. Een EPDM dak vraagt nauwelijks onderhoud, maar het is wel aangeraden om elk jaar te controleren of er geen beschadigingen zijn in of van het materiaal.

Isolatie is aangeraden

Bij het meten van het oppervlak dat u gaat bekleden meet u het dak inclusief opstaande dakrand en berekent u het totale oppervlak. Tel bij de lengte en breedte 20 centimeter op zodat u genoeg EPDM bestelt om het hele dak goed te kunnen bedekken. Bedenk ook of u het dak eerst wil isoleren. Is dit het geval dan brengt u eerst een damp remmende folie aan waarop u vervolgens de isolatieplaten aanbrengt. Zorg ervoor dat de isolatieplaten gecacheerd zijn zodat de toplaag niet loskomt als het EPDM losgehaald wordt om opnieuw recht te worden gelegd. Dit zijn PIR of PUR isolatieplaten. Het is belangrijk om de isolatie te laten uitvoeren door een specialist.

Goed uitrollen voor betere hechting

Het oppervlak waar u op gaat werken moet schoon, droog en vetvrij zijn. U kunt eventueel met water ammoniak het oppervlak ontvetten hierdoor zal de lijm beter hechten. Voordat u de dakbedekking vastmaakt laat u het materiaal uitgevouwen een uur lang rusten zodat er geen rek meer in het materiaal zit. De lijm voor de bevestiging van het EPDM gebruikt u alleen op de dak, niet op het materiaal zelf. Lees de instructie van de lijm voor het juiste gebruik en droogtijd. Vouwen in het materiaal kunt u eruit halen met behulp van een EPDM roller, de randen vouwt u 20 centimeter terug en werkt u later af. Belangrijk is dat de stroken goed nagerold worden voor een goede verbinding met de lijm.

Randen en hoeken snijden

Voor de randen gebruikt u daarvoor geschikte lijm en bijbehorende instructie van de leverancier. Met een aandrukroller zorgt u ervoor dat de dakbedekking goed blijft zitten. Vervolgens gaat u verder met de hoeken en daktrim. Door de hoeken aan één zijde in te knippen, kunt u het materiaal netjes over elkaar vouwen. Aan de binnenzijde van de daktrim brengt u zowel lijm als kit aan voor een waterdichte verbinding. Het overtollig EPDM kunt u afsnijden. Maak als laatste gaten voor de hemelwaterafvoer en lijm deze dubbelzijdig weer vast. Aan de rand houdt u circa 2 centimeter over die u met kit vastlijmt.

Uw klus uitbesteden

Laat u het aanleggen van een EPDM dak liever over aan een vakman? Neem dan vrijblijvend contact op met FRCE dakwerken. Via FRCE komt u direct in contact met dakwerkers bij u uit de regio.