Het gevaar van een oude cv-ketel

We denken er niet te vaak over na. Die oude cv-ketel in de verste hoek van de zolder of andere locatie in het huis. Ja hij zorgt ervoor dat ons huis lekker warm en comfortabel blijft, maar gevaarlijk? Daar denken we niet over na. Toch levert een cv-ketel gevaar op, als hij niet regelmatig wordt onderhouden en niet om de vijftien jaar wordt vervangen. Maar welke onveilige situaties roept een cv-ketel bij zich? Onze stielmannen brengen u op de hoogte.

Gevaar oude cv-ketel

Koolmonoxidevergiftiging

Net als bij alle producten kan na verloop van jaren en gebruik ook bij een cv-ketel slijtage ontstaan. Door die slijtages kunnen er rookgaslekkages voorkomen. Hier komt dan koolmonoxide bij vrij. Koolmonoxide is slecht voor uw gezondheid. Het is een kleur en geurloos gas dat lichter is in de lucht. In heet bloed hecht het zich aan het zuurstoftransport-eiwit hemoglobine in rode bloedcellen. Hierdoor verdringt het de zuurstof. Zelfs met maar een klein beetje koolmonoxide gas in uw lichaam, kunt u al een vergiftiging oplopen. Gemiddeld sterven er vijf tot 10 mensen per jaar aan een vergiftiging. Hoe is het gesteld met uw verwarming?

Symptomen van Koolmonoxidevergiftiging

De symptomen van koolmonoxidevergiftiging zijn onder andere: hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Als u langere tijd blootgesteld wordt aan koolmonoxide kunt u bewusteloos raken en tenslotte zelfs sterven doordat er te weinig zuurstof in uw hersenen komen.

Vaak worden deze symptomen echter niet herkend en daardoor is er weinig hulp meer te bieden.

Door koolstofmonoxide vergiftigde personen en dieren vallen ongemerkt in slaap en sterven. De slachtoffers hebben een opvallende rode blos op hun gezicht.

Hoe kan ik de gevaren voorkomen?

Het is van belang dat u zelf de cv-ketel goed in de gaten houdt. U moet weten hoe oud hij is, of deze aan vervanging toe is en wanneer hij gecontroleerd moet worden. Door het aantal sterfgevallen is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Het is bijvoorbeeld verstandig om uw cv-ketel niet in een ruimte zonder afvoer neer te zetten. Zeker niet als de ruimte verder ook is afgesloten. Ventilatie is erg belangrijk. Doe daarom bijvoorbeeld de roosters van uw ramen open. Laat ook een installateur de overige afvoeren in uw woning bekijken. Verder kunt u nog een koolmonoxidemelder in uw huis gaan plaatsen. Deze waarschuwt u voor mogelijke ontsnapping van koolmonoxidegas. Als laatste moet af en toe de cv-ketel vervangen worden voor uw eigen veiligheid. Een gemiddelde cv-ketel kan twaalf tot vijftien jaar mee.

Contact?

Voor meer informatie, een controle aan uw cv-ketel of het plaatsen van een nieuwe cv-ketel, neemt u contact op met cv-ketel monteur Van Vliet. Van Vliet staat voor u klaar indien u uw cv-ketel wilt vervangen voor een nieuwe. Daarnaast biedt het team van Van Vliet een handige 24 uursservice indien de verwarming defect is.