Gevelbekleding is heel makkelijk uit te leggen. Het woord zegt het namelijk al. Je kleed als het ware de gevel aan met een extra laag. Wat deze laag is? Dat is de vraag. Er zijn ontzettend veel soorten waar je uit kunt kiezen.
Verschillende soorten gevelbekleding
Je kunt heel veel kanten op met gevelbekleding. Om je een handje te helpen met zoeken staan hieronder een aantal populaire opties op een rijtje met daarbij voor en nadelen.
- Steenstrips. Deze optie is relatief duur, maar eenvoudig te plaatsen. Het is een dun materiaal wat goed te combineren is met isolatie.
- Hout. Hout zorgt voor een authentieke uitstraling en is te verkrijgen is heel veel verschillende soorten. Het nadeel is dat het veel onderhoud vraagt.
- Aluminium. Dit wordt met een kliksysteem en gaat lang mee. Het is goed te onderhouden en roest niet.
- Metaal. Net als aluminium gevelbekleding gaat metalen gevelbekleding lang mee en heeft het weinig onderhoud nodig. Voorbeelden van soorten metaal is koper, inox of zink.
- Pvc. Dit is een duurzaam materiaal die je goed kunt combineren met ramen en deurprofielen. Zo creëer je een geheel.
- Leien. Je kunt hierbij kiezen uit natuurleien of kunstleien. Het is een duurzame optie, maar wel gevoelig voor mosvorming.
Gevelbekleding: Voor en nadelen
Al die verschillende soorten, maar is je gevel bekleden eigenlijk wel voordelig? In het onderstaande tabel vind je een aantal voor en nadelen van gevel bekleden.
Voordelen | Nadelen |
Het beschermt je muur tegen de weersomstandigheden en begroeiing. Gevelbekleding zorgt ervoor dat je buitenmuur er weer fris uit komt te zien. Je bespaart op je energierekening. Dit komt doordat gevelbekleding de muur isoleert. Hierdoor krijg je ook meteen meer wooncomfort. | Het is een duurder alternatief. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen om je muur te verven of impregneren. Sommige bekledingen hebben veel onderhoud nodig. Daarnaast is het een precieze klus die je het beste uit kunt besteden aan een vakman. |