Keukenindeling

Bij de keukenindeling wordt vooral veel aandacht geschonken aan de opbergfuncties. Daardoor krijg je minder loopafstanden en wordt het erg gebruiksvriendelijk. Er zijn twee hoofdactiviteiten. Dat is het koken en het afwassen. De loopafstand wordt bepaald door drie onderdelen namelijk door het kookelement, de afwasbak en de koelkast. Vooral de afstand tussen het kookelement en de wasbak moet zo kort mogelijk zijn.

Een belangrijke vraag wat betreft de indeling is wat je precies wilt gaan doen in de keuken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een apart leeshoekje. Gezellig ontbijten en de krant lezen. Hou je van lang koken en lang natafelen? Je kunt ook een bar inbouwen met enkele barkrukjes. Zo zijn er nog meer mogelijkheden. De huidige trend is dat we niet alleen koken in de keuken maar ook dat wij er in willen leven! Er zijn nogal wat indelingen. Vooral de ruimte is belangrijk met betrekking tot een verantwoorde keuze. Je laat je het liefst adviseren door een specialist in keukens, bijvoorbeeld Keukenssmets.

Enkelwandige keuken

Een enkelwandige keuken (of rechte keuken) is bijzonder geschikt voor kleine woningen. Is er sprake van een lange muur, ook dan kun je hier een enkelwandige plaatsen. Nadelige kenmerken zijn dat er niet veel plaats is om voedsel te bereiden. Een ander nadeel is dat er niet veel kastruimte is.

Dubbelwandige keuken

Dubbelwandige keuken (of parallel- of gallerij keukens) betekent snel naar de andere zijde in een vloeiende beweging. Tussen beide wanden moet een ruimte zijn van minimaal 2,40 meter. Dat heeft met het openen van de kasten te maken die tegenover elkaar zitten. Een dubbelwandige wordt meestal toegepast wanneer een raam en een deur tegenover elkaar staan.

L-keuken

Een L- keuken heeft alle hoofdactiviteiten op een rechte lijn liggen. De spoelbak bevindt zich meestal in het midden want deze wordt het vaakst gebruikt. Er is ruim voldoende kastruimte en je hebt genoeg plaats op het werkblad.

U-keuken

Bij de U- keuken zijn er korte loopafstanden. Alles ligt dichtbij elkaar en men heeft ruim voldoende werk- en opbergruimte. Bij deze indeling heb je een groot werkblad en veel kastruimte. Het nadeel is dat je met meerdere mensen je elkaar al snel voor de voeten loopt. Meestal is deze ongeveer 4 meter lang. De breedte ligt tussen de 2 en 3 meter.

G-keuken 

G- keuken is bijzonder geschikt als je over een grote keukenruimte beschikt. Je kunt deze keuken zo plannen dat alles snel binnen handbereik is. Dat betekent dat je korte loopafstanden hebt. Je hebt bij deze keukenstijl bijzonder veel werkruimte en ook veel opbergruimte.

Keukeneiland

Een kookeiland is bijzonder in trek. Hij is ook erg sociaal want tijdens het koken blijft er contact bestaat tussen de kok en de anderen. Je hebt bij deze indeling wel veel ruimte nodig. Het grote voordeel is dat alles makkelijk bereikbaar is. Bij deze indeling staat de spoelbak centraal. Het totale oppervlak dat je nodig hebt ligt rond de 20 m².