Vocht in de muren bestrijden
Vocht in de muren van uw woning kan erg vervelend zijn. Soms is de oorzaak niet gelijk duidelijk maar kan op den duur tot grote schade lijden zoals schimmelvorming. Belangrijk is om eerst te achterhalen waar het vocht vandaan komt: is het inslaand vocht of is er misschien een lek in de afvoer. Zitten de vochtige plekken laag bij de grond dan heeft u waarschijnlijk last van grondvocht. Heeft u aan de gevel last van vochtplekken dan zijn dit doorslaande vochtplekken. Dit komt door slijtage aan de gevelstenen en pleisterwerk waardoor het vocht niet goed wordt afgestoten.
Vind de oorzaak
Niet alle oorzaken van vochtbeschadiging kunt u zelf oplossen dus is het belangrijk om te weten waar de problemen vandaan komen en of u er zelf wat aan kan doen. U kunt eventueel met een hygrometer het vochtgehalte van de muur meten. Als de oorzaak is vastgesteld is het tijd om een gepaste oplossing te zoeken voor dit probleem. Het is mogelijk om opstijgend grondvocht zelf te behandelen. Dit wordt gedaan door de muren te injecteren of te impregneren.
Injecteren
Als eerste wordt van de beschadigde delen tot een gebied van 20 centimeter eromheen de muur afgekapt. Dit kunt u met een beitel doen. Het injecteren gebeurt in de muur dus u moet verschillende boorgaten maken. Deze gaten worden geboord met een lange steenboor door de gehele lengte van de muur, in de horizontale voeg. Met een stukje tape om de boor kunt u de gewenste diepte bepalen, het is niet de bedoeling dat u door de muur heen boort. Vooraf kunnen de boorgaten worden afgetekend en gebruik hiervoor voldoende tussenruimte. Als er geen spouwmuur aanwezig is kunt u het boren ook vanuit de buitengevel doen.
Afwerken en laten drogen
Als de gaten geboord zijn kunt u met een spuitpistool beginnen met injecteren. Hiervoor gebruikt u een chemisch middel dat het vocht tegen zal houden. Begin achterin het gat zodat u deze goed opvult. Na het opvullen kunt u de muur weer dichtstoppen met reparerende mortel en eventueel afwerken met sierpleister. Het oplossen van vochtige muren is geen moeilijke klus, maar wel een van de lange termijn. Het kan erg lang duren voordat de muur volledig opgedroogd is. Afhankelijk van de dikte kan het gemiddeld tien maanden duren voordat de muur droog is. U kunt eventueel wachten met het aanbrengen van de sierpleister tot de muren volledig droog zijn, dit voorkomt beschadiging door eventueel lekkend salpeterzuur.
Hulp inschakelen van een vochtbestrijding specialist
Het verwijderen van vocht is geen gemakkelijke klus. Er bestaan bedrijven die gespecialiseerd zijn in vochtbestrijding. Indien u niet van de vochtproblemen af komt is het verstandig om eens een vrijblijvend adviesgesprek aan te gaan met een vochtbestrijder. Via Pvdv.be komt u direct in contact met vochtbestrijding specialist bij u uit de regio. Het hoofdkantoor is gevestigd in Antwerpen, maar het bedrijf werkt vanaf meerdere locaties in heel Vlaanderen. Neem gerust een kijkje op de site van Pvdv indien u benieuwd bent naar de mogelijkheden en voorwaarden.