Eigenhandig het keukenwerkblad vervangen

Een keukenblad heeft het voortdurend zwaar te verduren. Geen wonder dat uw keukenwerkblad er op een gegeven moment ook uitziet alsof hij erg vaak is gebruikt. Zware boodschappen, kookspullen, vocht. Net als veel klusjes in het huis, kunt u uw keukenblad best zelf vervangen. Voor een dergelijke klus kunt u de hulp inroepen van een stielman. Het is echter ook makkelijk zelf te doen. Onderstaand een stappenplan waarin u leest u hoe zelf het keukenwerkblad vervangt.

Benodigdheden

Om uw keukenblad te vervangen hebt u een aantal spulletjes nodig.

Materialen: Gereedschappen
Bevestigingsschroeven Zaagbladen
Keukenwerkblad Rolmaat
Afsluitprofiel Hout-/universele boor
Verbindingsbeslag Kitpistool
Werkbladen toebehoren een Decoupeerzaag
Siliconenkit sanitair. Boormachine

Keukenwerkblad vervangen

Werkwijze:

 1. Om te beginnen maakt u de nodige schroeven in uw oude werkblad los en verwijderd u uw oude werkblad.
 2. Werkbladen zijn er in allerlei soorten en maten. Veel bedrijven zagen het werkblad echter voor u op maat.
 3. Wanneer de wanden niet recht zijn, moet u uw werkblad daarop aanpassen. Maak een lijn met behulp van een houten blokje en potlood op uw werkblad en zaag het via de lijn af.
 4. Nu wordt het tijd voor de precieze plaats voor de uitsparing (spoelbak of kookplaat). Controleer voor het zagen de juiste maten nog een keer.
 5. Boor een gat van 10 cm binnen een hoek, in het werkblad om daar het zaagblad in te kunnen zetten.
 6. Zaag nu met weinig druk de uitsparing eruit. Zorg ervoor dat de overblijvende smalle stukken aan de randen niet breken.
 7. Voor het uitzagen van de cirkels is er een speciaal hulpstuk verkrijgbaar voor de decoupeerzaag. De zaag kun je in een cirkel met de gewenste diameter geleiden.
 8. Wanneer alle uitsparingen zijn uitgezaagd, dicht je de zaagranden af tegen vocht. Spuit hiervoor wat siliconenkit op de zaagranden en verdeel dit met een spatel.
 9. Voordat u het werkblad erop legt moet u de onderkasten nauwkeurig uitlijnen en verbinden.
 10. Bevestig nu het werkblad met metalen hoekstukken of de speciale constructieverbinding die bestaat uit een bovenste en onderste deel aan de onderkasten.
 11. Bij de speciale constructieverbinding bevestigt u de onderkant aan het werkblad. Het bovenste deel bevestigt u aan de zijkant van het keukenkastje. Schroef beide kanten aan elkaar vast.
 12. Soms verloopt het keukenblad in een hoek. Verbind deze bladen in een hoek van 90 graden aan elkaar. Deze verbinding maakt u gemakkelijk met een speciale zaagsnede.
 13. Verbind ze vervolgens met een verbindingsprofiel. Hiermee wordt de verbindingsnaad overbrugd.
 14. Wanneer het werkblad en de spoelbak goed zijn gemonteerd is het tijd om de overgang tussen de wand en werkblad af te sluiten. Zaag het draag en afdekprofiel met een fijne zaag precies op de juiste lengte. Er zijn speciale vormprofielen voor de hoeken, dan hoeft u geen versteksnede te maken.
 15. Leg het draagprofiel tegen de wand aan
 16. Boor voor de bevestiging schroefgaten in het werkblad. (3x 20 mm-schroeven met een 2 mm boor).
 17. Bevestig nu de afdekprofielen.
 18. Sluit je uiteinden af met vormprofielen

Contact

Voor overige vragen, neem contact op met de keukenspecialist bij u in de buurt. Op het gebied van keukenrenovatie kunnen wij ABC Renovation van harte aanraden. Het enthousiaste en vakkundige team brengt iedere keukenrenovatie tot een goed einde. Of dat nu het vervangen van het keukenwerkblad betreft of een complete make over.