Wat te doen bij bouwvocht?

Heeft u last van bouwvocht na een verbouwing of bij een nieuwbouwwoning? Dan kan uw woning al snel muf gaan ruiken en kunnen er onder andere schimmels ontstaan. Dit is slechts een greep uit de vele negatieve gevolgen van bouwvocht. Het is dus belangrijk om iets te doen aan het vocht in uw huis. Op deze pagina leest u alles over bouwvocht: hoe het ontstaat, wat de gevolgen zijn en wat u moet doen als u hier last van heeft.

Wat is bouwvocht?

Bouwvocht is het vocht dat bij of na de bouw overblijft. Bij bouwen en verbouwen worden namelijk veel materialen gebruikt die vermengd moeten worden met water. Vooral bij beton en cement worden veel vocht gebruikt bij het storten. Wanneer deze materialen uitharden, zoekt dat water een weg naar buiten. Zo kan er bouwvocht ontstaan. U ervaart dan een hoge vochtconcentratie in uw woning. In een gemiddeld nieuwbouwhuis gaat het om wel 4.000 liter vocht. Wanneer dit vocht niet wordt verwijderd, kan het vervelende gevolgen met zich meebrengen.

Wat is bouwvocht?

Wat zijn de gevolgen van bouwvocht?

Dat vocht moet eruit voor u gaat schilderen, stuken of behangen. Want anders bladdert de verf van uw muren af, krijgt u schimmelvlekken op het stucwerk en gele vlekken op uw behang. Ook kunnen uw vloeren kromtrekken en loslaten. Door bouwvocht kan uw huis verder muf gaan ruiken en kunnen er schimmels en zwammen ontstaan. Deze trekken weer ongedierte aan, zoals ratten en kakkerlakken. Daarnaast kan bouwvocht de isolatie aantasten en houten constructies doen uitzetten. Beton kan gaan scheuren en afbrokkelen en er kan sprake zijn van roestvorming. Ook kost een vochtig huis meer energie om te verwarmen. Verder trekt bouwvocht mossen, algen en zilvervisjes aan. Tenslotte heeft bouwvocht ook een negatief effect op uw gezondheid, omdat de sporen en schimmels een directe invloed hebben op uw ademhalingsorganen.

Wat moet ik doen bij bouwvocht?

Bouwvocht voorkomt en bestrijdt u door het huis geleidelijk op te warmen, een mechanisch afzuigsysteem aan te schaffen en goed te ventileren. Zet bijvoorbeeld ramen en deuren tegelijkertijd open om frisse lucht binnen te laten. Daarnaast kunt u bij het schoonmaken beter geen gebruik maken van water en bijvoorbeeld cementresten beter met een droge borstel of stofzuiger verwijderen. Ook wordt er soms gebruik gemaakt van een bouwdroger om snel bouwvocht uit huis te krijgen maar dit kan soms te veel vocht onttrekken aan muren, waardoor er scheuren kunnen ontstaan.

Bronvermeling: www.contravocht.be – direct vochtproblemen verhelpen.