Het zandstralen van de gevel

De gevel van uw huis is als gevolg van weer, verbouwing, ongevallen, vandalisme of simpelweg de tand des tijds vatbaar voor vervuiling. Zo kan er door luchtvervuiling roet of vergrijzing optreden van uw gevel, kan er groei van algen, mos en klimop ontstaan, kunnen oude verfresten hardnekkig blijven zitten, of treft u van de een op de andere dag een stuk graffiti aan op uw gevel. In wat voor omstandigheid dan ook, een gevelreiniging eens in de zoveel tijd is nodig om de vervuiling van uw gevel tegen verhelpen en tegen te gaan. Een veelgebruikte methode is zandstralen. Zandstralen kent veel voordelen, maar is ook een ingrijpende methode. Met name voor ingrijpende behandelingen, zoals de verwijdering van graffiti, is zandstralen geschikt.

gevel zandstralen

Hardnekkige vervuiling

Zaken als graffiti zijn vormen van hardnekkige vervuiling. Het is niet te verwijderen met behulp van eenvoudige schoonmaakmiddelen. Ook lang niet alle soorten gevelreiniging zijn opgewassen tegen graffiti. Zandstralen is dat wel. Omdat onder hogedruk kleine zandkorrels tegen de gevel aan worden gespoten, ontstaat er een soort schuureffect. Uw gevel raakt geschuurd door de zandkorrels, die verfresten en ander hardnekkig vuil met zich meenemen. Bij een poreuze gevel is de kans op beschadiging na de reiniging met zandstraling daarom aanwezig. Zandstralen wordt in feite alleen toegepast op stevige gevels die tegen een stootje kunnen. Desondanks zijn er ook methoden beschikbaar om een gezandstraalde gevel weer netjes te maken na een noodzakelijke behandeling.

Kosten van zandstralen

Zandstralen behoort tot de duurste categorie van gevelreiniging. Gemiddeld moet u op circa 15 euro per vierkante meter gevel rekenen. Hierbij hangt het uiteraard ook af hoe u het zandstralen toepast. Hoe meer u een derde partij inschakelt voor de gevelreiniging, hoe meer de gevelrenovatie kosten zullen oplopen als gevolg van bijvoorbeeld uurloon en materiaalkeuze. Experts laten u echter altijd vrijblijvende offertes aanvragen, om zo tot een goede vergelijking te kunnen komen. Daarnaast zijn er tal van mogelijkheden om zelf bezig te gaan met zandstralen. Een gedegen voorbereiding is hierbij wel van belang, om onnodige schade aan uw gevel te voorkomen.

Bescherming en alternatieven

Na iedere gevelreiniging met zandstralen is het zaak om uw gevel te impregneren met een transparante beschermingslaag. Hiermee kunt u circa 10 jaar vooruit om uw gevel te beschermen tegen de vorming van vuil en andere aanslag. Bovendien is er binnen het zandstralen een alternatief beschikbaar voor meer poreuze gevels die grondig gereinigd moeten worden. Door middel van nevelreiniging kan er wel daadwerkelijk zand op de gevel gestraald worden, maar gebeurt dit onder aanzienlijk minder druk dan bij reguliere methodes van zandstralen. Andere belangrijke elementen in een verantwoord gebruik van zandstralen zijn onder meer de straaldruk, de hardheid van de zandkorrels en de vorm van de zandkorrels.

Bron: AGR Gevelreiniging.be – Netwerk van algemene gevelreinigers