Verschillende soorten airco’s

Moeilijk in slaap komen door de hitte? Zwetend in de woonkamer voor uw favoriete tv serie zitten? Problemen waar een airco de oplossing voor kan zijn. Een airco is dan ook niet meer weg te denken in de zomer. Zeker als u bedenkt dat de temperaturen soms onverwacht hoog op kunnen lopen. Er zijn dan ook vele soorten airco’s, maar wat voor airco’s zijn er precies? Samen met Aximaref hebben we de meest voorkomende varianten op een rij gezet.

Mobiele airco

Een mobiele airco is een uitkomst voor kleine ruimtes. Hij staat op wieltjes en is daardoor makkelijk verplaatsbaar. Overdag in de woonkamer en in de avond in de slaapkamer is dan ook geen probleem. Een nadeel van dit type airco is echter wel dat u de afvoerbuis naar buiten moet kunnen steken (bijvoorbeeld door een raam) en een mobiele airco aan een stopcontact vast moet zitten.

vaste airco

Vaste airco

Een vaste airco, ook wel een split airco genoemd bestaat uit twee delen. Een binnen en een buitendeel. Deze twee delen zijn met elkaar verbonden en vrij gemakkelijk te plaatsen. Een voordeel is dat deze airco erg stil is. De motor wordt namelijk buiten geplaatst. Ook zijn ze vrij klein en valt het dus niet heel erg op dat u een airco heeft. Een groot nadeel is dat u deze niet kunt verplaatsen.

Multisplit airco

Een miltisplit airco is eigenlijk bijna het zelfde als een vaste airco, het enige verschil is dat u met een vaste airco slechts één ruimte kunt koelen, terwijl de multisplit meerdere ruimtes apart koelt. Dit is ideaal voor kantoren en grotere gebouwen. Ook kan de multisplit gebouwen verwarmen.

Raamkoelers

Een raamkoeler wordt nog het meest gebruikt. Het is een goedkope airco, die makkelijk te installeren is boven uw raam of deur. Een nadeel is dat er vaak afbreekwerk vooraf gedaan moet worden, voor u hem kunt plaatsen.

Airco prijzen

Prijzen

De prijzen van een airco hangen af van verschillende punten. Zo speelt het merk een grote rol, waar de airco voor moet worden gebruikt, de grootte van de airco en het oppervlak dat hij moet verkoelen, mobiliteit, en nog extra functies zoals ventileren of met weinig geluid. Naast het kopen van uw eigen airco, is er ook een mogelijkheid om de airco te huren.

Waar moet u op letten bij het kopen van uw airco?

Voor u een airco koopt, moet u eerst een aantal vragen beantwoorden. Met de antwoorden van deze vragen weet u precies waar u op moet letten bij het kopen van uw airco.

  • Hoeveel wilt u betalen voor uw airco en is hij energiezuinig?
  • Hoeveel geluid maakt de binnenairco?
  • Welk energielabel wilt u hebben?
  • Hoeveel meter kan de binnen en buitenairco gescheiden worden?
  • Hoe gaat u condenswater afvoeren?
  • Hoeveel capaciteit heeft u nodig?
  • Wilt u de airco ook als winterverwarming gebruiken?