Stappenplan: Ramen schilderen

Het schilderen van houtranden rond ramen is geen kleine klus, maar gelukkig kun je dit eenvoudig zelf doen, vooral als je een huis met één verdieping of een grote ladder hebt. Afschilferende verf is een lelijke gezicht en maakt je ramen gevoelig voor beschadiging en vermindert de algehele uitstraling van je huis. Maar als het goed is gedaan, kun je vele jaren door zonder het proces te hoeven herhalen.

Voorbereiding

Geef je ramen een grondige reiniging. Was of gebruik een spuitfles met een Multi oppervlaktereiniger, een doek om vuil van het oppervlak van het raam en de omliggende bekleding te verwijderen. Door opgehoopt vuil te verwijderen, kun je de conditie van de raambekleding zien voordat je verf begint af te schrapen. Ook zal de nieuwe verf beter hechten op een schoon oppervlak.

Schraap losse verf, kit en beglazing

Het verwijderen van afbladderende verf is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de nieuwe verflaag goed hecht. Werk ijverig met een verfkrabber of plamuurmes om alle losse verf vrij te schrapen. Als je een ouder huis hebt, bestaat de kans dat er loden verf op de ramen zit, test je hier op. Neem extra voorzorgsmaatregelen door een zeildoek op de grond onder het raam te leggen om verfresten op te vangen en te voorkomen dat gifstoffen in de grond terechtkomen. Draag ook een gasmasker om inademing van stof te voorkomen. Als je je zorgen maakt over het verwijderen van loodverf, raadpleeg dan een professional. Terwijl je de losse verf afschraapt, let je op de staat van de raambeglazing en de afdichting. Als het in slechte staat verkeert, zal het gemakkelijk losbreken. Op plaatsen waar beglazing ontbreekt, is de afdichting rond de glasplaat waarschijnlijk los.

Een erkende schilder inschakelen voor het schilderwerk van je ramen? Kijk op de website D-Haens Schilderwerken.

Schuren

Schuur vervolgens het geschraapte vensteroppervlak. Je wilt een zeer vloeiende overgang creëren tussen de resterende verf op de raambekleding en de gebieden met kaal hout. Het schuren van het oppervlak van de bestaande verf zal er ook voor zorgen dat de nieuwe grondverf en verf beter hechten. Haal het stof de ramen als je klaar bent met schuren.

Primer en aflakken

Plak het glas af voordat je begint te primen en te verven, maar als je een verf op latexbasis gebruikt en je hebt een vaste hand, dan kun je waarschijnlijk de tape laten zitten. Zorg ervoor dat je een vochtige doek bij de hand hebt om de primer weg te vegen die per ongeluk op het glas terechtkomt. Of je kunt wachten tot de klus is geklaard en het vervolgens afschrapen met een scheermesje. Doe je best om netjes te zijn wanneer je langs de randen van het glas werkt. Breng een laag primer aan op het volledige oppervlak van het raam. Laat het volledig drogen.

Kozijnen schilderen
Verf de ramen daarna met een laag buitenverf. Als je de verfkleur van je raam in het proces verandert, is het mogelijk dat je een extra laag verf nodig hebt om voldoende dekking te krijgen. Er zal verf achterblijven op het oppervlak van het glas (verwacht het, het maakt niet uit hoe hard je probeert om netjes te zijn). De eenvoudigste manier om deze verf te verwijderen is door een scherp scheermes te hanteren. Gebruik de punt van het mes om langs de rand van de rand door de verf te snijden en houd deze vervolgens schuin en gebruik de brede rand van het blad om het van onderaf van het glas te pellen. Het zal afbladderen en kan worden schoongeveegd.

Ideale weersomstandigheden

De herfst is een geweldige tijd om buitenprojecten af te ronden, maar veel huiseigenaren vragen zich af of het veilig is om in koelere omstandigheden te schilderen. Het korte antwoord is ja, maar je moet de weersomstandigheden beter in de gaten houden dan tijdens de langere zomerdagen. Dit komt omdat de meeste verven zijn geformuleerd om het beste te harden bij temperaturen rond de 21 tot 23 graden en de relatieve luchtvochtigheid rond de 50%. Hoe meer de temperatuur en vochtigheid afwijken van die optimale omstandigheden, hoe riskanter het is om te schilderen.

Tips om geschilderde ramen langer netjes te houden

Denk bij het schoonmaken van je huis aan het onderhoud van je ramen. Het is een belangrijke maatregel die je ramen in goede staat houden en hun levensduur verlengt. Goed onderhouden ramen verbeteren de veiligheid en uitstraling van je huis. Je ramen staan onder invloed van temperatuurschommelingen, regen, stof en puin. Dit draagt bij aan een hoge mate van slijtage. Hieronder staan enkele onderhoudstips voor ramen.

Schoonmaken

Veeg houten ramen regelmatig af met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen. Vermijd het gebruik van te veel water, omdat het rotting als gevolg van contact met vocht kan bevorderen. Was ramen van vinyl en aluminium met een mild reinigingsmiddel en een zachte schuurborstel. Een glasreiniger helpt je ramen sprankelend schoon te houden. Reinig de raambekleding en het aangrenzende wandgedeelte ook. Dit helpt bij het verminderen van de opeenhoping van vuil en puin in de raamonderdelen, wat vaak bijdraagt aan raamproblemen.

Kozijnen schilderen

Regelmatige inspectie

Voer elk seizoen een grondige inspectie uit op je ramen. Controleer de staat van het raamkozijn en de zijkanten. Kijk naar tekenen van rot, wat kan duiden op infiltratie van vocht. Controleer op tekenen van vocht in dubbele of driedubbele beglazing. Dit geeft aan dat de verzegeling is mislukt en moet worden vervangen. Een mislukte verzegeling vermindert de isolatiecapaciteit van je ramen. De zon kan ervoor zorgen dat bepaalde delen van het frame bros worden en kromtrekken. Verf kan in bepaalde gebieden zijn afgepeld. Maak afspraken voor vervanging als de strippen zijn versleten. Controleer op eventuele openingen tussen de raambekleding en de muur. Deze kunnen worden gevuld met een latexkit.

Afdichting

Openingen rondom je raam laten lucht naar binnen komen en stimuleren het verlies van warme lucht van binnenuit. Dit vermindert de energie-efficiëntie van je huis, wat leidt tot hogere energiekosten. Vervang alle versleten rubberen afdichtingen. Dit helpt lucht- en waterlekken te verminderen. Het helpt ook om het raam op zijn plaats te houden. Gebruik sprayisolatie of kalefateren om je te helpen je ramen te sluiten.