Kelder uitgraven onder bestaande woning stappenplan

Kelder uitgraven onder bestaande woning stappenplan

Uitbouw onder uw woning

Meer ruimte in een woning creëren zonder uit te bouwen kan door het aanleggen van een kelder. Dit is een goede optie als het niet mogelijk is om boven de grond uit te bouwen. Het is ook mogelijk om onder een bestaande woning een kelder uit te graven. Dit kan bijvoorbeeld door de kruipruimte uit te diepen. Voordat u begint met graven is het belangrijk te controleren hoe diep en stevig de fundering is en waar de kelder precies moet komen. Ook is het van belang dat de grond diep genoeg is zodat er voldoende staruimte gecreëerd kan worden. Dit dient vooraf bekeken te worden.

Aandachtspunten

Afhankelijk van de grootte van de woning erboven, kan er een flink stuk vrij worden gemaakt voor een kelder. De functionaliteit van de ruimte is echter wel beperkt omdat er geen direct daglicht binnenkomt. De omgeving is vaak koel en wordt daarom bijna altijd gebruikt voor opslag van eten en drinken. Er moet rekening gehouden worden met zaken als voldoende daglicht, ventilatie en isolatie. Onder de grond is alles veel vochtiger en dat moet geweerd worden uit het huis. Houdt ook rekening met de voorzieningen die u in de kelder wilt hebben zoals elektriciteit of watertoevoer.

Graven en metselen

Het uitgraven van de kelder kan veel werk zijn in een beperkte ruimte dus kunt u ervoor kiezen om de grond en stenen weg te laten zuigen en te laten afvoeren. Zelf uitgraven kan natuurlijk ook, kost minder maar duurt wel langer en is behoorlijk intensief. Er zijn ook verschillende manieren om een kelder te maken. Zoals de kelder per laag opmetselen of in beton storten. Voor elke meter die wordt afgegraven wordt een muur gemetseld net zo lang totdat de muren zijn opgebouwd. Het is ook mogelijk om pre – fab wanden te laten maken. Deze kunnen in één keer geplaatst worden en aan elkaar gelijmd worden. Vervolgens wordt er beton gestort wat de vloer van de kelder zal vormen. Als laatste wordt er een verbinding met de bovenverdieping gemaakt door middel van een trap.

Waarde van uw huis stijgt

Het toevoegen van een kelder is een investering in het huis er komt namelijk een extra functionele ruimte bij. De ruimtewinst onder de woning is meestal zo’n 50 tot 75 m2 en kan op verschillende manieren worden ingedeeld. Gewoon als kelder, maar ook als slaapkamer. Het is verstandig om opnieuw de waarde van het huis te laten berekenen.

Een grondverzetter inschakelen

Op zoek naar een grondverzetter of specialist in afbraakwerken? Schakel dan VBK Aannemingen in. VBK heeft ruime ervaring oin het uitgraven van kelders onder bestaande woningen. Via VBK weet u zeker dat de klus grondig wordt aangepakt.