Verwarming capaciteit berekenen

Verwarming capaciteit berekenen

Een behaaglijke woning

Een huis dient aangenaam warm te zijn en daarvoor gebruiken we verwarming. Het is misschien niet het mooiste item in huis, tenzij u een designradiator heeft, maar wel erg functioneel. Om een ruimte behaaglijk warm te krijgen, moet er worden berekend wat de benodigde capaciteit is van de radiator. Er zijn drie zaken die dat mede bepalen namelijk de grootte en inhoud van de kamer, de gewenste temperatuur en de soort ruimte. De stielmannen van Noordt leggen u uit hoe u de berekening maakt.

Capaciteit berekenen

Eerst begint u met het berekenen van de inhoud van de kamer. U meet de lengte, breedte en hoogte van de kamer op in meters en vermenigvuldigt deze getallen met elkaar. Dus lengte x breedte x hoogte, dit geeft u het aantal kubieke meter en daarmee de inhoud van de ruimte. Nu bepaalt u wat de gewenste temperatuur in de kamer moet zijn. Dit kan per kamer verschillen, een slaapkamer (aanbevolen 18 graden/70 Watt per m3) hoeft niet zo warm te zijn als een woonkamer (aanbevolen 22 graden/ 80 Watt per m3). Een badkamer (aanbevolen 24 graden/ 93 Watt) is juist de warmste plek in huis. Deze temperaturen zijn richtlijnen maar wijken nooit ver af van bovengenoemde cijfers. U kunt uiteraard zelf incalculeren welke temperatuur u wilt.

Gewenste temperatuur

De gewenste temperatuur bepaalt het vermogen van de radiator. Door het aantal kubieke meter te vermenigvuldigen met het aantal Watts rekent u zelf de capaciteit uit. Waar u ook rekening mee moet houden is warmteverlies en behoud van warmte door gebrek aan isolatie of juist goede isolatie. Een huis dat geïsoleerd is, houdt warmte beter vast dan wanneer isolatie ontbreekt. Als er warmte lekt, moet de radiator meer capaciteit hebben om dit op te vangen, reken hierbij op 15 procent extra. Bij goede isolatie is er weer minder capaciteit nodig denk aan een besparing van 10 procent. Ook de ligging van de woning, vrijstaand, hoek of rijtjeshuis, is bepalend voor warmteverlies.

Bepaal de maat

Een grotere radiator betekent niet automatisch meer warmte. Wilt u graag een kleinere radiator met een grote capaciteit dan kan dit ook. Soms bent u nu eenmaal gebonden aan de ruimte waar de verwarming komt te hangen. Een radiator met meerdere platen of convectielamellen wat eruit ziet als geribbeld plaatwerk. Door het oppervlak van de radiator te vergroten met meer ribbels, neemt de capaciteit ook toe zonder dat de lengte ook toeneemt. Een groter oppervlakte betekent dus meer warmteafgifte.

Installatiebedrijf Truyaert

Heeft u behoefte aan hulp, of wilt u nieuwe radiatoren of een CV-ketel aanschaffen? De loodgieters van Truyaert staan voor u klaar. Via de website www.truyaert.be komt u direct in contact met een erkende installateur bij u uit de buurt.