Hoe ontstopt u de sifon en sluit u deze weer aan?

Een verstopte gootsteen in de keuken of badkamer is nooit prettig, vooral niet als het niet op te lossen is met alleen een gootsteenontstopper of warm water en u bezig bent met de afwas. Vaak ligt het dan aan de sifon. Het probleem oplossen is niet heel lastig, al is het wel een vies karwijtje. Maar hoe lost u dat dan op? Welke handelingen zijn er nodig zonder dat er een expert bij van pas komt? Hier willen onze stielmannen u graag meer over vertellen.

Wat is een sifon precies?

Een sifon is een waterslot. Hij zorgt ervoor dat de vieze rioollucht door middel van een laag water blijft hangen in de sifon zelf. Hierdoor heeft u zelf geen last van die nare geuren. Vaak is hij te vinden onder de wasbak, in de vorm van een U.  Naast het feit dat hij nare luchtjes tegenhoudt, is aan de andere kant van de bocht een geweldige plek voor vuil, vet en haren om zich te verzamelen. Dit zorgt dan voor een verstopping en een langzaam lopende wasbak tot helemaal niet leeglopende wasbak.

Sifon ontstoppen stappenplan

Hoe ontstop ik de sifon?

Een sifon ontstoppen is niet het schoonste werkje, probeer dan ook altijd eerst met de ontstopper de wasbak te ontstoppen. Als dat niet werkt, moet u de sifon verwijderen. Hoe u dat moet doen, leest u hier.

  1. Als eerste pakt u een emmer en zet u de ramen open.
  2. Vervolgens zet uw emmer onder de gootsteen en sifon.
  3. Draai de draaidop onder de sifon voorzichtig open. Hier kan vuil en water uit komen! Soms kun je hem helemaal losdraaien, anders moet u het afdekklepje ook losdraaien.
  4. Haal al het vuil eruit met bijvoorbeeld een oude tandenborstel. Maak hem zo schoon mogelijk.
  5. Controleer of hij goed schoon is.
  6. Draai hem weer vast aan de wasbak
  7. Controleer of alles goed is vastgedraaid. Anders
  8. Laat voorzichtig een beetje waterlopen. Als het wegstroomt, weet u dat uw gootsteen is ontstopt. Zo niet, kunt u altijd nog een expert bellen.

Let op:

Deze beschrijving geld enkel voor een verstopte gootsteen, niet bij een verstopt doucheputje of toiletten. Lees ook goed welke handelingen u moet doen. Neem er de tijd voor. Haastig werk kan voor lekkage zorgen, doordat u de sifon niet goed dichtdraait.

Contact?

Is uw gootsteen nog steeds verstopt? Of lukt het aandraaien niet goed? Neem dan contact op met de loodgieter of klusjesman bij u in de buurt. Via Mijn Klusser komt u direct in contact met een klusjesman bij u uit de regio.