Muren impregneren doe-het-zelf

muren impregneren doe-het-zelf
In Nederland regent het vrij veel. Daardoor moeten muren en gevels goed waterdicht gemaakt worden. Door de muren te impregneren, zorg je ervoor dat waterschade niet op kan treden. Het impregneermateriaal dringt namelijk diep de muur in en maakt, dat het vocht niet naar binnen kan trekken terwijl waterdamp nog wel kan ontsnappen. Op die manier worden muren waterafstotend gemaakt, waardoor ze langer meegaan en bovendien langer mooi blijven. Het goede nieuws is dat het helemaal niet zo lastig om dit klusje zelf uit te voeren. Weten hoe u zelf muren kunt impregneren? Dat leest u in het volgende artikel.

Muren impregneren: doe-het-zelf

Zelf muren impregneren is niet moeilijker dan het verven van een muur. Het is bovendien veel goedkoper om deze klus zelf uit te voeren, dan het door een professional te laten doen. Het enige waar u goed op moet letten is dat u impregneermiddel koopt van hoge kwaliteit. Dat gaat een stuk langer mee, en beperkt de invloed van weer en wind op de muur en gevel. Als u zelf gaat impregneren, heeft u ook zelf in de hand welk middel u gebruikt – en daarmee garandeert u de kwaliteit van de impregnatie.

Wat heeft u nodig voor het impregneren van de muur?

Gaat u een muur impregneren, dan heeft u enkele spullen nodig. Naast voldoende impregneermiddel (het is verstandig om een marge van 25% aan te houden, voor het geval u meer nodig heeft dan u denkt), is een lage-drukspuit een handig hulpmiddel. Voldoende afdekmateriaal en beschermende kleding zijn een must, want het impregneermiddel kan bijtend zijn. Tot slot is het handig om een ladder of een steiger te regelen: afhankelijk van de hoogte van de muur moet je er voor zorgen dat u voldoende hoog kunt komen, om overal bij te geraken.

De impregneerwerkzaamheden

Als je ervoor zorgt dat de muur mooi droog en schoon is, kunt u meteen beginnen met impregneren. Leg het afdekmateriaal neer en spuit de vloeistof in een evenredige wijze over de gehele muur. Let daarbij vooral goed op de naden: dit is vaak de plek waar het vocht de muur binnendringt. Door bovenaan te beginnen en steeds in blokken naar onder toe te werken, zorgt u ervoor dat u geen enkel onderdeel van de muur overslaat. Een geïmpregneerde muur moet ongeveer 5 uur lang drogen: hierna is de muur jarenlang gewapend tegen alle regen en sneeuw.

Bron: Dejong BV, specialist in gevelreiniging en gevelrenovatie uit Rotterdam.