Zelf glas vervangen

Bij het breken van een ruit zit er weinig anders op dan tot vervanging over te gaan. U kunt er dan voor kiezen om het te laten doen of het zelf ter hand te nemen. Het is niet echt de makkelijkste klus maar het is te doen. Bij een kapotte ruit is het bestellen van een nieuwe ruit het eerste dat gedaan moet worden.

Zelf glas vervangen

Meten van de te bestellen ruit

Meet u tussen de glaslatten tel dan vijf millimeter op bij de lengte en de breedte. Bij het meten van sponning naar sponning dient u zeven millimeter af te trekken van de breedte en de hoogte. Bij het plaatsen van een spoedbestelling zult u de nieuwe ruit snel in huis hebben. Hiervoor betaalt u wel extra.

Verwijderen van de kapotte ruit en schoonmaken van de sponning

Een heel belangrijk advies is om heel voorzichtig te zijn en te werken met beschermende handschoenen aan. Haal een Stanleymes door de kitrand heen die langs de glaslatten is aangebracht. Maak de glaslatten los door een lattenmes voorzichtig tussen het kozijn en de lat door te tikken. Verwijder op een veilige manier de kapotte ruit. Verwijder spijkertjes en oude kit en celband van de glaslatten en de sponning.

Voorbereiding voor plaatsing

Op zowel de sponning als de glaslat wordt celband geplakt op ongeveer een halve centimeter van de rand. Plaats op de onderdorpel van de sponning twee steunblokjes. Hiermee wordt voorkomen dat de buitenruit een paar millimeter naar beneden zakt. De lengte van het steunblokje dient twee millimeter langer te zijn dan de totale dikte van de ruit.

Het plaatsen van de ruit

Plaats de nieuwe ruit met twee glaszuigers op de steunblokjes en zorg dat er in de sponning rechts en links evenveel ruimte tussen de ruit en de sponning zit. Bedenk dat de ruit nog niet vast zit. Het is erg handig als er nu iemand bij is die er over waakt dat de nieuwe ruit niet plotseling uit de sponning valt. Plaats de stelblokjes zodat de ruit niet meer naar links en rechts kan gaan schuiven. Bij een tuimelraam plaats u aan alle kanten stelblokjes. Bij een vast raam hoeft u alleen aan de zijkanten stelblokjes te plaatsen. Plaats de glaslatten en begin daarbij met de glaslat bovenaan.

Afkitten van de ruit

Breng een overschilderbare kit aan tussen de glaslat en de ruit. Besproei de net aangebrachte kit met een plantenspuit en ga met een stukje elektriciteitspijp in een vloeiende beweging langs de kitrand heen. Hierbij verdwijnt de overbodige kit in het stuk elektriciteitspijp Het is belangrijk om nu de kit minstens vierentwintig uur met rust te laten.

Glaszetter inschakelen enkel glas vervangen

Een glaszetter inschakelen

Lukt het niet om het glas zelf te vervangen? Dan is het verstandig om een glaszetter in te schakelen. Op die manier bent u verzekerd van vakkundige montage. De meeste glaszetters geven u hier garantie op. Via het netwerk Moerstee Glas komt u direct in contact met een glaszetter bij u in de buurt. Het hoofdkantoor van Moerstee is gevestigd in Gent, maar omdat het bedrijf werkt vanaf diverse locaties is landelijke dekking gegarandeerd.