Waterleiding aanleggen doe-het-zelf

waterleiding aanleggen doe-het-zelf.jpg

Hoe legt u zelf een waterleiding aan?

Voor een ervaren doe-het-zelver is het goed mogelijk om zelf een waterleiding aan te leggen. Dit is een mooie klus, waarvoor u de juiste gereedschappen nodig hebt en waarop u zich goed moet voorbereiden. Als u echter zelf de waterleiding aanlegt, kunt u daar een hoop geld mee besparen: u spaart immers de kosten van een stielman uit. Van tevoren moet u goed bedenken welk materiaal waterleiding u wil gebruiken. Ook is het zaak dat u secuur werkt: de aansluitingen van de waterleiding moeten namelijk tegen vrij hoge druk bestendig zijn. Hoe u dat precies aan kunt pakken, leest u hier.

Welk materiaal kiest u voor de waterleidingbuis?

Als het aankomt op materialen voor de buis, zijn er eigenlijk twee populaire opties: koper, of kunststof. Beiden hebben hun eigen voordelen. Het traditionele koper is steviger dan kunststof, maar kunststoffen waterleidingen zijn makkelijk om mee te werken, flexibeler, en bovendien goedkoper. De laatste optie is dan ook verreweg het meest populair in moderne huizen. Dit is dan ook de meest voor de hand liggende keuze als u als doe-het-zelver van plan bent de waterleiding aan te gaan leggen.

Een goede voorbereiding

Bij een grote en belangrijke klus als deze is goede voorbereiding essentieel. Allereerst is het dan ook zaak dat u een leidingenplan maakt, waarin u de waterleidingen uittekent. Dit kunt u eventueel met een leidingendetector doen. Op deze manier kunt u helder overzien hoe de leidingen lopen en waar u aan het werk gaat, en raakt u niet in de knoei met verschillende leidingen. Haal alle spullen en gereedschappen die u nodig heeft in huis, voordat u gaat beginnen. Zo weet u zeker dat het niet mis kan gaan.

De waterleiding: doe-het-zelf

Het leggen want een waterleiding doe-het-zelf gebeurt in drie stappen. Allereerst draait u de kranen dicht en laat u alle leidingen leeglopen. Hierna kunt u aan de slag om de nieuwe leiding te monteren. Afhankelijk van het materiaal van de buis, doet u dat met een knelfitting of met een soldeerpunt. Als de nieuwe leiding gelegd is, kunt u de druk weer terugzetten op de leiding. Voordat u dit doet, is het echter verstandig om alle kranen in het huis dicht te draaien. Draai nu de hoofdkraan open: op deze manier kunt u controleren of u ergens lekkage hebt. Is dit niet het geval, dan kunt u de nieuwe waterleiding in gebruik nemen.

Bron: Eteb loodgieters uit Almere