Alle dakwerken op een rij

Je dak heeft een belangrijke functie: het beschermt je woning tegen het weer. En juist door de weersinvloeden, neemt de kwaliteit van je dak ieder seizoen af. Dit kan vervelende gevolgen hebben: je kunt last krijgen van beschadigingen, die uiteindelijk leiden tot daklekkage. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig dakwerken uit te laten voeren door een dakwerker.

Maar welke werkzaamheden vallen onder dakwerken? Het antwoord lees je in deze blog!

Dakonderhoud

Dakonderhoud verlengt de levensduur van je dak. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt je dak grondig geïnspecteerd, om zwakke plekken en eventuele beschadigingen in kaart te brengen. Je kunt een dakinspectie ook los van dakonderhoud laten uitvoeren. Ook wordt het dak altijd gereinigd: onder het mos en de algen kunnen beschadigingen zitten die niet altijd zichtbaar zijn. Ook tasten mos en algen het dak verder aan. 

Kleine beschadigingen worden tijdens een onderhoudsbeurt direct gerepareerd. Zijn de beschadigingen groot, dan maak je met de dakwerker een afspraak voor dakreparatie. 

Dakreparatie

Een dakreparatie is nodig wanneer je dak beschadigd is. Het is belangrijk om zo snel mogelijk een dakwerker in te schakelen, om meer problemen te voorkomen. Door een beschadiging kan daklekkage ontstaan, waardoor je last krijgt van vochtproblemen en uiteindelijk een beschadigde dakconstructie.

Om beschadigingen te voorkomen is regelmatig dakonderhoud erg belangrijk. De beschadigingen worden op tijd ontdekt en herstelt. Is je dak ernstig beschadigd? Dan is een dakrenovatie nodig. Dit kan ook het geval zijn wanneer de reparatiekosten zo hoog oplopen, dat renoveren voordeliger is.

Dakrenovatie

Bij een dakrenovatie worden kapotte onderdelen van het dak hersteld. Bij een dakrenovatie wordt de complete dakbedekking verwijderd. Beschadigingen aan de dakconstructie worden dan gerepareerd. 

Vervolgens wordt er nieuwe dakbedekking terug geplaatst. Je dak is weer als nieuw en gaat weer lang mee! 

Dakreiniging

Zoals je eerder in deze blog hebt gelezen is een dakreiniging belangrijk. Door het weer ontstaan mos en algen, welke de dakbedekking aantasten. Bij een dakreiniging wordt dit verwijderd, zodat het niet meer kan zorgen voor beschadigingen. 

Een dakreiniging zorgt er ook voor dat je dak er weet fris en verzorgd uitziet, waardoor de algehele uitstraling van je woning verbeterd. Begroeiing zoals mos en algen kunnen zich na het schoonmaken minder goed hechten, waardoor deze minder snel terugkeren. 

Nieuw dak plaatsen

Onder het plaatsen van een nieuw dak vallen twee verschillende werkzaamheden:

  1. Het vervangen van de dakbedekking: gemiddeld gaat dakbedekking op een plat dak 20 tot 40 jaar mee, en op een hellend dak 30 tot 100 jaar. Wanneer de dakbedekking het einde van de levensduur heeft bereikt, ontstaan er problemen. Je hebt vaker last van beschadigingen en lekkages. Het vervangen van de dakbedekking is dan noodzakelijk.
  2. Het plaatsen van een nieuwe dakconstructie: een nieuwe dakconstructie plaatsen is geen eenvoudige klus. Deze ingrijpende gebeurtenis is nodig wanneer de oude dakconstructie beschadigd is, je het dak wilt verstevigen voor het plaatsen van zonnepanelen of een groendak of wanneer je de vorm van het dak wilt veranderen. 

Wil je meer weten over dakwerken? Op deze website vind je meer informatie, overzichten van prijzen en handige tips. 

Een dakwerker inschakelen: waarom is dat nodig?

Dakwerken zijn geen eenvoudige klussen. Vaak kun je deze zelf niet uitvoeren, omdat je niet over de juiste gereedschappen en materialen beschikt. Daarnaast is het een specialistisch beroep waar je kennis en ervaring voor nodig hebt.

Het dak bevindt zich altijd op hoogte. En ook al heb je normaal gesproken geen last van hoogtevrees, kan dit toch plots opkomen als je op het dak zit. Vanuit veiligheidsoogpunt is het dus belangrijk om een dakwerker in te schakelen.