Dakbedekking voor een hellend dak: mogelijkheden en prijzen

Bouw je een huis of is je dak toe aan nieuwe dakbedekking? Voor een hellend dak heb je veel mogelijkheden om je dak mee te laten bedekken. Dakbedekking is een flinke investering, maar wanneer je voor de juiste keuze gaat kan je hier een aantal jaar mee vooruit. Benieuwd naar de mogelijkheden voor een hellend dak? In dit artikel vertellen we je er alles over, inclusief de prijzen waar je rekening mee kunt houden!

Wat zijn de mogelijkheden voor een hellend dak?

Afhankelijk van wat voor jouw dak geschikt is en voor welke uitstraling je gaat voor je huis kun je een keuze gaan maken. Wist je dat sommige daken tot wel 100 jaar mee kunnen gaan? Voor een hellend dak kun je qua dakbedekking kiezen voor dakpannen, een rieten dak, leien dak of een metalen of koper dak. Laten we alle soorten eens bij langs gaan.

Dakpannen: populairste dakbedekking

Het grote voordeel van dakpannen is dat ze lang meegaan en niet duur zijn. Dakpannen zorgen voor een goede bescherming tegen alle weersomstandigheden. Dakpannen zijn te verkrijgen in 2 soorten: betonnen en keramische. Betonnen dakpannen zijn dan wel de meest voordelige keuze, maar gaan in verhouding tot de keramische variant van klei wel een stuk minder lang mee. Keramische varianten gaan ongeveer 50 tot 100 jaar mee. Betonnen dakpannen kunnen 30 tot 35 jaar meegaan.

Hoelang een dak meegaat is onder andere afhankelijk van het onderhoud dat je in dakbedekking stopt. Merk je op dat je dak vervuild is? Zorg er dan voor dat je dit zo snel mogelijk laat reinigen. Dit kun je zelf doen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit door een ervaren dakwerker te laten doen. Wil je op zoek naar een ervaren dakwerker? Vind een dakwerker via Dakwerkergids.be.

Wat mogen dakpannen kosten?

Betonnen dakpannen kosten gemiddeld €40,- per m². Keramische dakpannen zijn duurder in aanschaf maar gaan dan ook langer mee. Voor keramische dakpannen betaal je gemiddeld €60,- per m².

Soorten dakpannenGemiddelde kosten incl. montage en btwLevensduur
Betonnen dakpannen€40,- per m²30 tot 35 jaar
Keramische dakpannen€60,- per m²50 tot 100 jaar

Charmante uitstraling met een rieten dak

Een rieten dak geeft je hele woning een natuurlijke en charmante uitstraling. Een rieten dak wordt gemaakt van eenjarig riet. Als je kiest voor een rieten dak kun je dit als open dakconstructie of gesloten dakconstructie laten aanbrengen. Een open dakconstructie zorgt voor goede ventilatie en is licht, maar zorgt juist wel weer voor veel energieverlies. De voordelen van een gesloten dakconstructie zijn dat het goed isoleert, het een hoge brandveiligheid heeft en ervoor zorgt dat er weinig vocht in de woning aanwezig is. Een rieten dak gaat gemiddeld 30 tot 40 jaar mee. Een rieten dak kost je gemiddeld €90,- per m².

Soort dakbedekkingGemiddelde kosten incl. montage en btwLevensduur
Rieten dak€90,- per m²30 tot 40 jaar

Een leien dak voor een levendige uitstraling

Leien geven een levendige uitstraling aan een woning. Leien staan namelijk bekend om hun vlakke en strakke uiterlijk. Leien zijn beschikbaar in twee verschillende soorten: natuurleien en kunstleien. Natuurleien worden gemaakt van schilfers van leisteen. Kunstleien worden gemaakt in een fabriek en bestaat uit vezelcement. Door te kiezen voor een leien dak ga je voor een goed geïsoleerd en waterdicht dak. De levensduur van een kunstleien dak bedraagt 25 tot 35 jaar. Een natuurleien dak kan zelfs 80 tot 100 jaar meegaan!

Wat is de prijs voor een leien dak?

Een kunstleien dak kan gemiddeld voor €65,- tot €75,- per m² worden gelegd. Natuurleien zijn duurder, maar gaan dan ook een stuk langer mee. Natuurleien kunnen gelegd worden voor €110,- tot €120,- per m². Het grote voordeel van een natuurleien dak is dat ze je leven lang meegaan zodat je nooit meer hoeft te investeren in nieuwe dakbedekking.

Soort dakbedekkingGemiddelde kosten incl. montage en btwLevensduur
Natuurleien€110,- tot €120,- per m²30 tot 40 jaar
Kunstleien€65,- tot €75,- per m²25 tot 35 jaar

Een moderne uitstraling met een metalen dak

Een metalen dak is door haar strakke vormgeving perfect geschikt voor moderne woningen. Metalen daken zijn mogelijk in 3 verschillende materialen: aluminium, zink en koper. Deze materialen zijn alle 3 waterdicht en een zinken dak is ook nog eens volledig recyclebaar. De levensduur voor een aluminium dak is ongeveer 50 jaar, een koper dak kan 80 jaar meegaan en een zinken dak kan tot wel 100 jaar meegaan.

Wat zijn de kosten voor een metalen dak?

Een aluminium dak kost gemiddeld €75,- per m². De prijs voor een zinken dak is gemiddeld €80,- per m². Een koperen dak is de duurste investering: dit kost gemiddeld €130,- per m².

Soort dakbedekkingGemiddelde kosten incl. montage en btwLevensduur
Aluminium€75,- per m²50 tot 60 jaar
Zink€80,- per m²100 tot 125 jaar
Koper€130,- per m².75 tot 85 jaar

Is er een premie mogelijk?

Wanneer je woning ouder dan 10 jaar is kom je mogelijk in aanmerking voor de landelijke overkoepelende renovatiepremie. Een eis is wel dat je €2.500,- of meer aan facturen moet kunnen overhandigen. Je ontvangt dan tussen de 20% en 30% van de goedgekeurde factoren terug aan premie. Meer weten over de overkoepelende renovatiepremie en de voorwaarden? Op vlaanderen.be lees je er alles over!

Er zijn ook nog gemeentelijke en provinciale premies om je tegemoet te komen in de kosten van dakbedekking. Kijk voor welke premies jij in aanmerking komt op premiezoeker.be.