Verwarmingsinstallatie vervangen

Wanneer er problemen zijn met je verwarming is het tijd om te kijken naar vervanging. Maar wat zijn je opties en hoe dat vervangen in zijn werk? 

Verschillende verwarmingsinstallaties 

Een verwarmingsinstallatie kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende soorten. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is het feit dat ze verwarmen. Enkele opties zijn:

  • Gasinstallatie. Bij deze optie gaat het om een cv-ketel op gas. Het is een verwarmingssysteem met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Dit betekent dat het relatief goedkoop is en toch goed werkt. Tegenwoordig zie je dat veel minder mensen kiezen voor een gasinstallatie omdat het minder duurzaam is dan andere opties. 
  • Mazout installatie. Bij een mazouttank ben je niet afhankelijk van een netwerk en de wisselende prijzen. Je hebt namelijk het mazout wat je verbruikt en een tank waar mazout in opgeslagen wordt. De gebruikskosten liggen iets hoger dan die bij een gasketel, maar ze gaan wel ontzettend lang mee. 
  • Brandstof installatie. Denk hierbij aan een kachel die hout of pellets gebruikt om te verwarmen. Het is een goedkope optie en wordt vaak in kleinere woningen gebruikt. Je kunt er namelijk niet meer dan één verdieping mee verwarmen. 
  • Zonneboiler installatie. Het aanschaffen van een zonneboiler is niet goedkoop, maar het is een ontzettende duurzame optie waarmee je je geld binnen no-time weer terug verdiend. Dit komt omdat het water in de boiler opgewarmd wordt door de zon. 
  • Warmtepomp installatie. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht of grond en zet dit om in warmte voor in huis. Het is een energiezuinige manier om je huis te verwarmen. Je hebt namelijk zo’n 40% minder co² uitstoot met een warmtepomp. 

Aansluiten cv-ketel 

Er zijn een aantal stappen die gezet worden nadat jij gekozen hebt welke verwarmingsinstallatie in jouw huis moet komen. 

Stap 1 is dat de oude ketel gedemonteerd moet worden. Deze ketel is vaak oud en kapot. De vakman haalt alle leidingen los en kan zo gemakkelijk de oude ketel verwijderen. 

Stap 2 is het installeren van de nieuwe ketel. Deze ketel wordt vaak op de plek van de oude kachel gehangen. In dit geval kunnen dezelfde leidingen gebruikt worden. 

Stap 3 is het afstellen van de ketel zodat het correct en zuinig werkt. 

Bij stap 4 wordt de thermostaat ingesteld zodat je zelf de temperatuur in huis kunt regelen. 

Meer lezen? Kijk eens op deze pagina.